Tang dynasty battles with the caliphate

I am very well know what about the Turks Oghuz or Kipchak

Oghuz Turks :
Turkiye , Azerbaijan , Turkmenistan , also Turks in Iran , Iraq , Syria

Kipchak Turks :
Kazakhstan , Uzbekhstan , Kyrgyzstan , also Uygurs , Tatars , Cumans , Bashkirs , etc

The Oghuz and Kipchak Turks are belong to in general same DNA lineage R1a and R1b

-------------------------------------------------------------------------

The reason for Turkiye's mixed population is the multi-ethnic structure of the Ottoman Empire and the significant migration Turkiye received from the Balkans and the Caucasus between 1821 and 1980.

Also, the Arab and Kurdish populations are large in Turkiye

but in general The Oghuz and Kipchak Turks are belong to same DNA lineage R1a and R1b

Kardeşim, ben zaten “Türk değildik” gibi bir şey söylemedim. Konu o değil. Benim anlattığım şey şu: Avrupa’daki Hun Türkleri ile Orta Asya’daki Türkler tamamen farklı dönemlerde ve farklı coğrafyalarda yaşadı. Aynı çağda, aynı siyasi ortamda değillerdi.

Bunu ilk okul talebesi bile biliyor
Uzun yazında daha degişik şeyler söylüyorsun ve bazı yerleri tamamen yanlış

Çinlilerin de hoşuna gidip like atıyorlar
Farklı zamanlarda yaşamış olsa da gerek Oguz Turkü ve gerekse de Kıpcak Turkü aynı DNA yı taşır ( r1a ve r1b )

Mogollar ise Turklerin kuzenleri olsa da degişik bir DNA taşırlar ( DNA haplogroup of C2 and Q2 )

------------------------------------------------------------------------

Even a primary school student knows this.

In your long post, you say different things, and some parts are completely wrong.

Although they lived at different times, both Oghuz Turks and Kipchak Turks carry the same DNA (r1a and r1b).

Mongols, although cousins of Turks, carry a different DNA (DNA haplogroup of C2 and Q2)

There is no such thing as a separate biological "race" for Hun, Turkmen , Kazakh, Uzbek, Uyghur, Kyrgyz, Azeri, Tatar , Bashkir or Chuvash

All of them are Turkic Peoples ( Oghuz Turk or Kipchak Turk )

Genetics has proven that there are no sharp biological boundaries separating human populations. This is especially true for Turkic history. Groups like the Huns or Göktürks were never a single, genetically uniform family.

They were vast political and cultural confederations made up of various nomadic Turkic clans that merged over centuries.

But the founders and rulers of the Turkic Empires have always been Turk

Let's look at the Ottoman Empire... a vast geography encompassing 44 countries and dozens of different nations.

Now, 2000 years later, it's possible to say that the Ottoman Empire wasn't a Turkish State... that Arabs were in the majority, or that its name wasn't Turkish but Ottoman

Hunnic Turk METE KHAN who ruled the Great Hun Empire from 209 BC to 174 BC celebrated for uniting all nomadic Turkic tribes under a single banner for the first time in history
Turkish history officially begins with the Great Hun Empire.

Bunu ilk okul talebesi bile biliyor
Uzun yazında daha degişik şeyler söylüyorsun ve bazı yerleri tamamen yanlış

Çinlilerin de hoşuna gidip like atıyorlar
Farklı zamanlarda yaşamış olsa da gerek Oguz Turkü ve gerekse de Kıpcak Turkü aynı DNA yı taşır ( r1a ve r1b )

Mogollar ise Turklerin kuzenleri olsa da degişik bir DNA taşırlar ( DNA haplogroup of C2 and Q2 )

Even a primary school student knows this.

In your long post, you say different things, and some parts are completely wrong.

Although they lived at different times, both Oghuz Turks and Kipchak Turks carry the same DNA (r1a and r1b).

Mongols, although cousins of Turks, carry a different DNA (DNA haplogroup of C2 and Q2)
Kardeşim, ben zaten “kan bağı yok” demedim. Elbette Oğuz Türkleri, Kıpçaklar, hatta bazı Hun grupları arasında ortak genetik hatlar var. Bu normal — sonuçta hepsi geniş Türk dünyasının parçaları. Ama benim söylediğim şey kan bağıyla kültürün aynı şey olmadığı.

Ege Türkü ile Karadeniz Türkü bile kültürel olarak farklıdır. Horon başka, zeybek başka; yemekler, müzikler, gelenekler farklı. Bu onların Türk olmadığı anlamına gelmiyor — sadece farklı coğrafyalarda farklı kültürler geliştiğini gösteriyor.

Aynı mantık tarih için de geçerli.Hun Türkleri Avrupa’ya gidip Roma sınırlarında yaşamış, oradaki halklarla temas etmiş, Avrupa’nın siyasi ortamından etkilenmiş bir topluluktu. Oğuzlar ise 1000 yıl sonra batıya göç edip İran, Anadolu ve Balkan halklarıyla karışarak bambaşka bir kültürel yapı oluşturdu. Bu iki grubu “aynı dönem, aynı kültür” gibi göstermek tarihsel olarak doğru değil.

Uyghurlar da aynı şekilde Orta Asya–Çin sınır bölgesinde gelişmiş, Çin hanedanlarıyla, Tarım Havzası kültürleriyle etkileşime girmiş bir topluluk. Hunların Avrupa’da aldığı kültürel etkilerle, Uyghurların doğuda aldığı etkiler doğal olarak farklıdır.

Kardeşim, ben zaten “kan bağı yok” demedim. Elbette Oğuz Türkleri, Kıpçaklar, hatta bazı Hun grupları arasında ortak genetik hatlar var. Bu normal — sonuçta hepsi geniş Türk dünyasının parçaları. Ama benim söylediğim şey kan bağıyla kültürün aynı şey olmadığı.

Cultural differences don't concern us, genetics concern us, that is, blood ties.

And you're going to completely abstract Turks and almost start Turkish history from 1071

Also, no one mentioned the European Huns

I emphasized the Asian Huns. I gave the example of METE KHAN, who established the first regular Turkish Army ...... not ATILLA

Kültürel farklar bizi ilgilendirmez ,, Genetik ilgilendirir yani kan bagı

Ve Sen cıkıp Turkleri tamamen soyutlaştırıp neredeyse Türk tarihini 1071 den başlatacaksın

ayrıca Avrupa Hunlarından bahseden olmadı ,,
Asya Hunlarına vurgu yaptım . ilk düzenli Turk Ordusunu kuran METE HAN ı örnek gösterdim .. ATILLA yı degil

Cultural differences don't concern us, genetics concern us, that is, blood ties.

And you're going to completely abstract Turks and almost start Turkish history from 1071

Also, no one mentioned the European Huns

I emphasized the Asian Huns. I gave the example of METE KHAN, who established the first regular Turkish Army ...... not ATILLA

Kültürel farklar bizi ilgilendirmez ,, Genetik ilgilendirir yani kan bagı

Ve Sen cıkıp Turkleri tamamen soyutlaştırıp neredeyse Türk tarihini 1071 den başlatacaksın

ayrıca Avrupa Hunlarından bahseden olmadı ,,
Asya Hunlarına vurgu yaptım . ilk düzenli Turk Ordusunu kuran METE HAN ı örnek gösterdim .. ATILLA yı degil
You can believe what you want.

I don't see Turks and Mongols as same people.

You can believe what you want.

I don't see Turks and Mongols as same people.

Kardeşim dalgamı geciyorsun .. Kimse Turkler ile Mogollar aynı halk demedi

Nobody said Turks and Mongols are the same people.
even I gave detailed info ...

Oghuz Turks and Kipchak Turks carry the same DNA (r1a and r1b).

Mongols carry a different DNA (DNA haplogroup of C2 and Q2)

The Mongols established a great empire once in history, under the leadership of Genghis Khan ( Mogol )

The Turkic Peoples on the other hand, did so 16 times, including the Great Hun Empire under the leadership of Mete Khan ( Turk )

Both of these leaders united the Turks and Mongols under one banner.

Even Genghis Khan's Army consisted of 80% Turkic soldiers

Users who are viewing this thread

Latest Posts

Back